ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMIMIZ ÇINARCIK DOĞA EĞİTİM MERKEZİNDE ÖĞRENCİLERE YÖNELİK DOĞA EĞİTİMİ DÜZENLEDİ

Çınarcık Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliğinde bulunan Çınarcık Doğa Eğitim Merkezinde, Çınarcık Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü, Çocuk Gelişimi Programımız öğretim elemanları ve 2.sınıf öğrencilerimiz ile birlikte Firuzan Kınal İlkokulu öğrencilerine doğa eğitimi kapsamında 7 haftalık eğitim programı düzenledi. Çocuk Gelişimi Programı öğretim elemanları; Dr. Öğr. Üyesi Cansev OKUTKAN, Öğr. Gör. Nihal YİĞİTALP, Öğr. Gör. Rabia Şeyma GÜN ve Öğr. Gör. Özlem UĞUR’un eğitim programını hazırlamış olduğu bu çalışmada, doğal ortamlarda gerçekleştirilen doğa atölyesi çalışmaları aracılığıyla, doğanın ve doğal materyallerin daha yakından tanınması, korunması, değerlendirilmesi ve öğrenme aracı olarak kullanılması hedeflenmiştir.

“Ağaç yaşken eğilir” atasözünden yola çıkılarak sürdürülebilir bir çevre için, küçük çocukları çevre eğitimi konusunda bilinçlendirmek ve çevre ile ilgili evrensel sorunlara karşı farkındalık kazandırmak amaçlanmaktadır. Bu amaçla eğitim programında 5-8 yaş arası çocuklar için hazırlanmış disiplinler arası etkinlik yer almaktadır. Program hazırlanırken Çınarcık’ta yer alan Çınarcık Doğa Koruma ve Milli Parkı’ndan ilham alınmıştır. Bu milli parkta yer alan ağaçlar, ağaç türleri, kuşlar, kuş türleri, Yalova’ya has endemik bitkiler, Yalova'da yaşayan kelebek türleri gibi konular hazırlanan Çevre Eğitimi Programının konusunu oluşturmuştur. Program hazırlanırken hem okul öncesi programı hem ilkokul programında Türkçe dersi, Matematik dersi, Beden Eğitimi ve Oyun dersi, Hayat Bilgisi dersleri programları incelenmiştir. Bu yaş grubu çocuklara uygun etkileşimli okuma, oyun, drama, gezi, gözlem, müzik, deney vb. yöntem ve tekniklerin kullanıldığı, doğanın içinde uygulanabilecek etkinlikler planlanmıştır. Planlanan etkinlikler öğretim elemanlarımız ve 2.sınıf öğrencilerimiz ile birlikte ilkokul anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine 7 haftalık süre boyunca uygulanmıştır. Çocukların eğlenceli vakit geçirerek doğayı keşfettiği doğa temelli eğitim anlayışı ile uygulanan eğitim kapsamında anasınıfı ve ilkokul öğrencileri eğlenceli vakit geçirerek doğayı keşfederek öğrenmiş, Çocuk Gelişimi 2.sınıf öğrencilerimiz uygulama yapma fırsatı bularak deneyim kazanmıştır.